Jabłka pieczone z wiśniami i miodem

Autor:

Śnieżynka

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Orzechy

Wegetariańskie

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Orzechy

Wegetariańskie


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 8 średniej wielkości jabłek
  • 2-3 dag rodzynek
  • ½ szkl. wiśni bez pestek
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4-5 łyżeczek naturalnego miodu
  • 3-4 łyżki płatków migdałowych

Przygotowanie

Krok 1

Jabłka dokładnie umyć i ostrym nożem lub łyżeczką do kulek wydrążyć gniazda nasienne. Ułożyć w formie lub naczyniu żaroodpornym.



Krok 2

W miejsce gniazd nasiennych wsypać po szczypcie cukru waniliowego, włożyć po kilka wiśni i rodzynek. Wlać po pół łyżeczki miodu i przykryć płatkami migdałowymi. Naczynie z jabłkami włożyć do nagrzanego do 170°C piekarnika i piec do miękkości, około 20-30 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.