Jabłka w waniliowym sosie

Smaczne jabłka, orzeźwiające, a zarazem słodkie. Otwórz się na nowe połączenie smaków.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 4 duże jabłka
  • - szklanka mleka
  • - 2 łyżki cukru
  • - żółtko
  • - łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • - łyżka rodzynek
  • - 3 łyżeczki dżemu

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 200 stopni C. Jabłka umyj i wytrzyj do sucha. Wydrąż gniazda nasienne. W powstałe otwory włóż po łyżeczce dżemu.



Krok 2

Owoce ułóż w żaroodpornym naczyniu. Piecz 25 minut



Krok 3

Żółtko utrzyj z cukrem, wymieszaj z mąką, zalej wrzącym mlekiem. Podgrzewaj, mieszając, aż sos zgęstnieje. Gęstym sosem oblej jabłka 5 minut przed finałem pieczenia.



Krok 4

Przed podaniem, dodaj rodzynki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.