Biszkopty z karmelem i orzechami

Autor:

JowitaP

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Biszkopty

  • 200 g mąki,
  • 100 g cukru,
  • 3 jajka

Karmel

  • 100 g cukru,
  • 100 g śmietanki UHT Łaciata

Dodatki

  • 100 g orzechy włoskie

Przygotowanie

Ciasto na biszkopty

Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy białka na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier, żółtka oraz mąkę. Ciasto powinno być gęste. Na przygotowaną do pieczenia formę nakładamy łyżką porcje ciasta w dużych odstępach, aby ciastka nie zlały się w jedną masę. Biszkopty pieczemy na złoty kolor ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni.



Przygotowanie karmelu

W małym garnku roztapiamy cukier. Dodajemy śmietankę. Intensywnie mieszamy, nie zagotowujemy.



Dekoracyjne dodatki

Na wystudzone biszkopty nakładamy karmel i orzechy.



Wskazówki

Biszkopty wkładamy do nagrzanego piekarnika, są to delikatne ciastka, które pieką się bardzo szybko.

Cukier karmelizujemy na jasny kolor, nie dopuszczając do spalenia.

Zamiast orzechów możemy użyć migdałów.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.