Danie: Podwieczorek, Deser, Napoje
Osób: 4
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Ze śmietanką
Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska
Cukier trzcinowy, miód i wodę umieścić na głębokiej ceramicznej patelni. Włączyć palnik na najwyższą moc i mieszać do rozpuszczenia się cukru i zagotowania. Zmniejszyć płomień na średnią moc. Pozostawić syrop na 4-5 minut (można raz lub dwa krótko zamieszać). Kiedy syrop zacznie gęstnieć, nabierze karmelowego koloru (nie spalić - wtedy będzie gorzki!, za krótko karmelizowany - zbyt blady i mało intensywny w smaku) - zdjąć z ognia. Mieszając trzepaczką powoli wlewać śmietankę, dodać sól. Mieszać, aż składniki się połączą. Ponownie umieścić patelnię na ogniu i mieszając zagotować. Potrzymać na ogniu około 2 minut. Sos powinien być brązowy, ale płynny. Dodać mleko i gotować około 1 minuty. Zdjąć z ognia. Przelać zawartość paleni do buteleczki lub słoiczka. Po ostygnięciu syrop zgęstnienie. Jeśli będzie za gęsty - ponownie umieścić na patelni i zagotować z 1/3 szklanki mleka.
Przechowywać w temperaturze pokojowej lub w lodówce (tam, bardziej zgęstnieje) - około 2 tygodni.
Sos można także wekować napełniając wyparzone słoiczki.
Dodaj komentarz