Sos Toffi

Danie: Podwieczorek, Deser, Napoje,

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Danie: Podwieczorek, Deser, Napoje,

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki na 1 słoiczek:

  • 1 szklanka cukru trzcinowego,
  • 1/3 szklanki wody,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1/3 szklanki mleka 2% ŁACIATE,
  • 1 szklanka śmietanki ŁACIATA 36%,
  • duża szczypta soli (lub dwie)

Przygotowanie

Wykonanie:
Cukier trzcinowy, miód i wodę umieścić na głębokiej ceramicznej patelni. Włączyć palnik na najwyższą moc i mieszać do rozpuszczenia się cukru i zagotowania. Zmniejszyć płomień na średnią moc. Pozostawić syrop na 4-5 minut (można raz lub dwa krótko zamieszać). Kiedy syrop zacznie gęstnieć, nabierze karmelowego koloru (nie spalić - wtedy będzie gorzki!, za krótko karmelizowany - zbyt blady i mało intensywny w smaku) - zdjąć z ognia. Mieszając trzepaczką powoli wlewać śmietankę, dodać sól. Mieszać, aż składniki się połączą. Ponownie umieścić patelnię na ogniu i mieszając zagotować. Potrzymać na ogniu około 2 minut. Sos powinien być brązowy, ale płynny. Dodać mleko i gotować około 1 minuty. Zdjąć z ognia. Przelać zawartość paleni do buteleczki lub słoiczka. Po ostygnięciu syrop zgęstnienie. Jeśli będzie za gęsty - ponownie umieścić na patelni i zagotować z 1/3 szklanki mleka.

Wskazówki

Przechowywać w temperaturze pokojowej lub w lodówce (tam, bardziej zgęstnieje) - około 2 tygodni.

Sos można także wekować napełniając wyparzone słoiczki.

Komentarze

0 opublikowane komentarze

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.