Bitki w pieczarkach

Delikatne, mięciutkie bitki wołowe w aksamitnym śmietankowo – pieczarkowym sosie. Proste w przygotowaniu, idealnie pasują zarówno do ryżu, jak i do ziemniaków.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 500 g pręgi wołowej
  • - 350 g pieczarek
  • - 3 ząbki czosnku
  • - 2 cebule
  • - 1 pomidor
  • - 1 marchewka
  • - ¾ szklanki naturalnego bulionu wołowego
  • - 2 liście laurowe
  • - 2 ziela angielskie
  • - ½ łyżeczki rozmarynu
  • - ½ łyżki majeranku
  • - 5 łyżek Śmietanki Łaciatej 18%
  • - 1 i ½ łyżeczki soli
  • - ½ łyżeczki pierzu
  • - łyżeczka słodkiej papryki
  • - ½ łyżeczki ostrej papryki

Przygotowanie

Krok 1

Nagrzewamy patelnię. Mięso kroimy w plastry i rozbijamy, tworząc delikatne bitki. Przyprawiamy papryką i dusimy na małym ogniu z ¼ szklanki bulionu przez ok. 5 minut.



Krok 2

Obieramy i drobno kroimy cebulę, marchewkę i czosnek. Dodajemy do duszącej się pręgi wołowej razem ze wszystkimi przyprawami i całość dusimy kolejne 10 minut. Pomidora obieramy ze skórki, drobno kroimy i dodajemy do mięsa. Dodajemy pozostałą część bulionu i dusimy ok. 50 minut, mieszając od czasu do czasu.



Krok 3

Pieczarki oczyszczamy i kroimy na plasterki. Dodajemy do mięsa i podduszamy przez kolejne 15 minut. Zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietankę Łaciatą i całość mieszamy.



Krok 4

Podajemy np. z gotowanym ryżem lub ziemniakami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.