Delikatne, mięciutkie bitki wołowe w aksamitnym śmietankowo – pieczarkowym sosie. Proste w przygotowaniu, idealnie pasują zarówno do ryżu, jak i do ziemniaków.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Nagrzewamy patelnię. Mięso kroimy w plastry i rozbijamy, tworząc delikatne bitki. Przyprawiamy papryką i dusimy na małym ogniu z ¼ szklanki bulionu przez ok. 5 minut.
Obieramy i drobno kroimy cebulę, marchewkę i czosnek. Dodajemy do duszącej się pręgi wołowej razem ze wszystkimi przyprawami i całość dusimy kolejne 10 minut. Pomidora obieramy ze skórki, drobno kroimy i dodajemy do mięsa. Dodajemy pozostałą część bulionu i dusimy ok. 50 minut, mieszając od czasu do czasu.
Pieczarki oczyszczamy i kroimy na plasterki. Dodajemy do mięsa i podduszamy przez kolejne 15 minut. Zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietankę Łaciatą i całość mieszamy.
Podajemy np. z gotowanym ryżem lub ziemniakami.
Dodaj komentarz