Rurki z tuńczykiem w pomidorach

Rurki z tuńczykiem w pomidorach są potrawą bardzo zdrową. Szybkie, niekłopotliwe danie, które smakuje wyśmienicie. Potrawa na szczególne okazje.

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu grube rurki
  • 2 puszki tuńczyka w oliwie
  • 3 pomidory
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka świeżego oregano
  • 1 łyżka posiekanych listków bazylii
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu. W tym czasie przygotowujemy sos: do rondelka wkładamy tuńczyka razem z olejem i stawiamy na ogniu. Z pomidorów zdejmujemy skórkę i kroimy w kostkę.



Krok 2

Dodajemy całość do tuńczyka, mieszamy, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i świeżym oregano. Dusimy na małym ogniu, często mieszając, aby sos się nie przypalił.



Krok 3

Odcedzamy makaron, nie zalewamy zimną wodą, aby sos lepiej się trzymał. Wykładamy na talerz i polewamy obficie gorącym sosem. Posypujemy wierzch posiekanymi listkami bazylii.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.