Rurki z tuńczykiem w pomidorach są potrawą bardzo zdrową. Szybkie, niekłopotliwe danie, które smakuje wyśmienicie. Potrawa na szczególne okazje.
Danie: Obiad
Osób: 2
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Gluten
Gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu. W tym czasie przygotowujemy sos: do rondelka wkładamy tuńczyka razem z olejem i stawiamy na ogniu. Z pomidorów zdejmujemy skórkę i kroimy w kostkę.
Dodajemy całość do tuńczyka, mieszamy, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i świeżym oregano. Dusimy na małym ogniu, często mieszając, aby sos się nie przypalił.
Odcedzamy makaron, nie zalewamy zimną wodą, aby sos lepiej się trzymał. Wykładamy na talerz i polewamy obficie gorącym sosem. Posypujemy wierzch posiekanymi listkami bazylii.
Dodaj komentarz