Grillowane kotlety jagnięce

Jagnięcina wciąż pozostaje w Polsce niedoceniona, czego głównym powodem jest jej cena. Czasem jednak warto zdecydować się na ten rodzaj mięsa, na przykład przy okazji grilla i wypróbować grillowane kotlety jagnięce.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Bez glutenu

Bez laktozy

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Bez glutenu

Bez laktozy


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 8 kotletów jagnięcych z kostką
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka sosu Worcester
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Czosnek obrać i przekroić ząbki na pół.



Krok 2

Kotlety posolić i popieprzyć z obu stron.



Krok 3

W dużej misce wymieszać składniki marynaty: oliwę z oliwek, sos Worcester, musztardę Dijon, czosnek i połamany rozmaryn.



Krok 4

Do miski włożyć kotlety jagnięce i dokładnie ponacierać marynatą mięso. Przykryć folią spożywczą i odstawić do zamarynowania na około 3h.



Krok 5

Wyciągnąć z marynaty czosnek (jeśli się przypali, mięso może stać się gorzkie) i rozmaryn. Kotlety grillować na mocno rozgrzanym grillu, po około 2 minuty z każdej strony. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.