Boczek rolowany pieczony w rękawie

Autor:

Ania321

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 kg surowego boczku
  • 2 łyżki papryki słodkiej mielonej
  • 1 łyżka soli ziołowej
  • ½ łyżeczki papryki ostrej mielonej
  • 5-6 łyżek oliwy z oliwek

Przygotowanie

Krok 1

Surowy boczek dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.



Krok 2

Do oliwy dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy.



Krok 3

Następnie nacieramy mięso ze wszystkich stron. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na całą noc, aby się zamarynowało.



Krok 4

Następnego dnia zwijamy boczek i zawiązujemy mocno sznurkiem. Wkładamy go do rękawa i pieczemy przez 2 godziny w temperaturze 180°C z termoobiegiem.



Krok 5

Na 10 minut przed końcem pieczenia rozcinamy rękaw u góry, aby mięso trochę się przyrumieniło. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.