Prosty w wykonaniu, a przy tym efektownie wyglądający filet z kurczaka faszerowany mozzarellą, pomidorami i bazylią w winnym sosie. Danie sprawdzi się zarówno na niezobowiązujący obiad, jak i romantyczną kolację dla dwojga. Ze względu na zawartość wina nie dla dzieci i kobiet w ciąży. Najlepiej serwować z zieloną sałatą z sosem winegret.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Bez glutenu
Kurczaka umyć, oczyścić i osuszyć. Posolić i popieprzyć z obu stron. Z każdym filecie zrobić głęboką kieszonkę, do której włożyć 2 plastry mozzarelli, 2 listki bazylii i plaster pomidora.
Piekarnik rozgrzać do 200°C.
Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Włożyć kurczaka (jeśli się nie zmieszczą, można usmażyć partiami) i smażyć z obu stron na średnim ogniu do zarumienia. Następnie przełożyć piersi do naczynia żaroodpornego.
Posiekać czosnek, pomidorki przekroić na pół. Na patelnię, na której smażył się kurczak, dodać masło i czosnek. Przesmażyć, a następnie dodać pomidorki i kilka listków bazylii. Smażyć razem, aż pomidorki zmiękną i puszczą soki. Wlać wino, gotować minutę, a następnie wlać bulion. Po zagotowaniu zdjąć z ognia i wlać do naczynia żaroodpornego.
Naczynie wstawić do piekarnika i piec około 20 minut.
Dodaj komentarz