Cielęcina nadziewana z boczkiem

Cielęcina jest jednym z najdelikatniejszych mięs. Podawana jest dzieciom i polecana osobom będącym na diecie, gdyż jest niskokaloryczna. Wyjątkowo pyszna jest cielęcina nadziewana, która jest łatwa w przygotowaniu i sprawdza się idealnie jako danie obiadowe.

Danie: Obiad

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Obiad

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1500 g mostka cielęcego
  • 300 g cielęciny do mielenia
  • 60 g wędzonego boczku
  • 60 g szynki
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka mielonego czarnego pieprzu
  • 1 cebula
  • 50 g smalcu
  • 2 pęczki natki pietruszki
  • 8 łyżek oleju
  • 1/3 szklanki wody

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Mięso myjemy i suszymy. Obieramy cebulę i kroimy drobno, po czym smażymy na smalcu. Boczek oraz szynkę kroimy w kostkę, a 300 g cielęciny mielimy w maszynce.



Krok 2

Mieloną cielęcinę, boczek i szynkę mieszamy z cebulą oraz natką pietruszki. Tak przygotowany farsz przyprawiamy solą i pieprzem.



Krok 3

Farsz rozkładamy na środku płata mięsa cielęcego. Następnie zwijamy ciasno i wiążemy nitką. Na patelnię dolewamy olej i umieszczamy na niej roladę, którą polewamy wodą. Mięso pieczemy 90 min, w 180 stopniach, polewając wytwarzającym się sosem.



Krok 4

Jeśli po sprawdzeniu wypływający z rolady płyn jest przejrzysty i jasny - pieczeń jest gotowa. Po jej wyjęciu, zdejmujemy nitki i kroimy w plastry.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.