Cielęcina jest jednym z najdelikatniejszych mięs. Podawana jest dzieciom i polecana osobom będącym na diecie, gdyż jest niskokaloryczna. Wyjątkowo pyszna jest cielęcina nadziewana, która jest łatwa w przygotowaniu i sprawdza się idealnie jako danie obiadowe.
Danie: Obiad
Osób: 8
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Mięso myjemy i suszymy. Obieramy cebulę i kroimy drobno, po czym smażymy na smalcu. Boczek oraz szynkę kroimy w kostkę, a 300 g cielęciny mielimy w maszynce.
Mieloną cielęcinę, boczek i szynkę mieszamy z cebulą oraz natką pietruszki. Tak przygotowany farsz przyprawiamy solą i pieprzem.
Farsz rozkładamy na środku płata mięsa cielęcego. Następnie zwijamy ciasno i wiążemy nitką. Na patelnię dolewamy olej i umieszczamy na niej roladę, którą polewamy wodą. Mięso pieczemy 90 min, w 180 stopniach, polewając wytwarzającym się sosem.
Jeśli po sprawdzeniu wypływający z rolady płyn jest przejrzysty i jasny - pieczeń jest gotowa. Po jej wyjęciu, zdejmujemy nitki i kroimy w plastry.
Dodaj komentarz