Bosko pachnące czekoladą ciacho dla babci (bez mąki)

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

ciasto

  • kostka masła Łaciate
  • 2 tabliczki czekolady
  • szklanka cukru (20 dag)
  • pięć żółtek
  • piana z pięciu białek
  • pół szklanki śmietanki UHT 30% Łaciatej
  • garść uprażonych orzechów włoskich
  • troszkę płatków migdałów
  • troszkę wiórków kokosowych

Przygotowanie

Krok 1

Najpierw w ciepłej kąpieli, w misce ustawionej na garnku z gorąca wodą, rozpuszczamy kostkę masła z dwoma tabliczkami czekolady. Do przestudzonej masy dodajemy utarte ze szklanką cukru (20 dag) pięć żółtek. A na koniec dodajemy pianę z pięciu białek i pół szklanki śmietanki.



Krok 2

Możemy jeszcze dorzucić garść uprażonych orzechów włoskich. Delikatnie całość mieszamy. Na wierzch można rzucić trochę płatków migdałów. Pieczemy od 30 do 40 minut w nagrzanym do 180°C piekarniku. Im dłużej pieczemy, tym mniejszy osiągamy efekt kleistości w środku. Ciasto pięknie rośnie, a potem niestety opada, taka jego uroda, nie martwimy się tym jednak, bo tak ma być.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.