Ciasto bananowo - kakaowe z orzechami

Autor:

Kudłata

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Orzechy

Wegetariańskie

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Orzechy

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto

  • 250 g masła Łaciate
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki pszennej do ciast
  • 15 g cukru waniliowego
  • 3 banany
  • 6 sztuk daktyli suszonych
  • kilka kropli aromatu waniliowego i arakowego

Dekoracja z orzechów

  • 80 g orzechów pekan
  • 1 łyżka miodu wielokwiatowego

Przygotowanie

Krok 1

Najpierw rozpuszczamy masło na patelni i studzimy.



Krok 2

W blenderze rozdrobnić daktyle, oraz pokroić na mniejsze części banany.



Krok 3

Orzechy mieszamy je z 1 łyżką miodu, tak aby miód dokładnie je pokrył.



Krok 4

Mieszamy ze sobą suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia i kakao). Jajka ubijamy z cukrem waniliowym, dodajemy suche składniki i miksujemy wszystko ze sobą. Na końcu dodajemy masło, aromaty, pokrojone banany oraz rozdrobione daktyle i znowu miksujemy wszystko ze sobą na jednolitą masę. Gotową masę wlewamy do blaszki do pieczenia, układamy orzechy na masie i delikatnie je dociskamy. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na 40 minut.



Wskazówki



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.