Czekoladowe doniczki

Danie: Deser

Osób: 3

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 3

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • 100g czekolady gorzkiej,,
  • 100g czekolady mlecznej,,
  • 3szt. papierowe kubeczki,,
  • 250ml śmietanki Łaciata 30%,,
  • 250g serka mascarpone,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • kilka ciastek kakaowych,,
  • owoce: maliny, jeżyny, borówki,,
  • świeża mięta i kwiaty jadalne do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wlać do kubeczków i rozprowadzić łyżką po ściankach, odstawić do lodówki na około 2h.



Krok 2

Ciastka włożyć do woreczka foliowego i rozwałkować tak, aby powstały okruchy.



Krok 3

Wyjąć czekoladowe kubki z lodówki, najlepiej naciąć kubek i „obierać” papier od góry ku dołowi. Trzeba ostrożnie trzymać kubek, aby jak najmniejsza powierzchnia dłoni ogrzewała czekoladę. Na czas przygotowania kremu czekoladowe doniczki schować do lodówki.



Krok 4

Śmietankę Łaciatą 30%, serek mascarpone wraz z cukrem pudrem ubić na gęsty krem. Przełożyć do rękawa cukierniczego i wypełnić wnętrze czekoladowej doniczki w 1/3 wysokości. Na masę wyłożyć owoce i dopełnić kolejną warstwą kremu. Na wierzch posypać pokruszonymi ciastkami i udekorować miętą i kwiatami. Deser przechowywać w lodówce



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.