Bruschetta z mozzarellą

Bruschetta to pyszna włoska przekąska. Jest bardzo aromatyczna, lekka i pyszna. Sprawdzi się na każdym przyjęciu.

Osób: 3

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Danie:

Osób: 3

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 1 ciabata lub bułka paryska
  • oliwa z oliwek
  • 1 czosnek
  • 6-10 plastrów Sera Mozzarella Mlekpol
  • 2 pomidory (najlepiej malinowe)
  • 1 cebulka dymka
  • 5 listków bazylii lub do smaku
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • ¼ łyżeczki soli

Przygotowanie

Krok 1

Ciabatę kroimy na kromki i opiekamy w tosterze lub na patelni. Czosnek kroimy na pół. Nacieramy nim każdą kromkę. Możemy też zetrzeć czosnek i posmarować nim dla bardziej intensywnego smaku.



krok 2

Kromki skrapiamy oliwą z oliwek. Pomidory parzymy i obieramy. Następnie kroimy w kostkę i nadmiar soku odlewamy. Cebulkę dymkę kroimy drobno.



Krok 3 

Na każdej kromce układamy plastry mozzarelli i oprószamy pieprzem. Dodajemy pomidory, cebulę oraz listki bazylii. Posypujemy lekko solą do smaku. Podajemy.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.