Kurczak w płatkach kukurydzianych

Wybornie smakuje, a najbardziej zajadają się nim dzieci. Piersi z kurczaka panierowane płatkami kukurydzianymi - prosta alternatywa dla standardowych kotletów z kurczaka. Pyszne, łatwe i szybkie. Szybko też znikają.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 2 duże pojedyncze filety z kurczaka,
  • -1/2 szklanki mleka,
  • -1 szklanka mąki,
  • -1 jajko,
  • -2 szklanki rozdrobnionych płatków kukurydzianych,
  • -1 łyżeczka soli,
  • - po 1/2 łyżeczki pieprzu, słodkiej i ostrej papryki mielonej,
  • -1/2 szklanki bułki tartej,
  • -5 łyżek oleju do smażenia

Przygotowanie

Krok 1

Filety gotujemy 20 minut w osolonej wodzie. Wyjmujemy i kroimy. Robimy ciasto naleśnikowe: mąkę miksujemy z mlekiem, jajkiem i solą.



Krok 2

Doprawiamy pieprzem, słodką i ostrą papryką.



Krok 3

Płatki kukurydziane mieszamy z bułką tartą. Kawałki kurczaka obtaczamy w cieście i płatkach. Smażymy w głębokim oleju na rumiano.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.