Przygotuj budyń: 2/3 mleka podgrzej w garnku na wolnym ogniu z dodatkiem masła. Resztę mleka wymieszaj z cukrem, roztrzepanymi żółtkami jaj oraz mąką ziemniaczaną. Do gotującego się mleka (ustaw je na wolnym ogniu, by tylko „pyrkało”) wlewaj powoli resztę mleka, wymieszanego z pozostałymi składnikami, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Kiedy budyń zgęstnieje, powoli zagotuj go i zestaw z ognia. Domowy budyń podawaj z konfiturami, syropem owocowym, owocami albo sosem czekoladowym.
Maliny wyłóż po równo na dno szklanek zostawiając kilka do dekoracji. Czekoladę posiekaj na na drobniejsze kawałki.
Gorący budyń wlej po równo do szklanek na wcześniej przygotowane maliny, a wierzch posyp pokrojoną gorzką czekoladą oraz pozostałymi malinami.
Gdy budyń wystygnie wstaw go do lodówki. Podawaj na zimno. Smacznego!
Dodaj komentarz