Budyń z malinami

Autor:

Lalaxo

Danie: Deser

Osób: 3

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie: Deser

Osób: 3

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Masa budyniowa:

  • 1/2 litra świeżego mleka Łaciate bez laktozy 2%
  • 3 i 1/2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • ew. 1/2 laski wanilii
  • 1 łyżka masła Łaciate
  • 2 żółtka jaj
  • 2 - 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Dodatki:

  • 1 szklanka mrożonych malin
  • 3 kostki gorzkiej czekolady

Przygotowanie

Krok 1

Przygotuj budyń: 2/3 mleka podgrzej w garnku na wolnym ogniu z dodatkiem masła. Resztę mleka wymieszaj z cukrem, roztrzepanymi żółtkami jaj oraz mąką ziemniaczaną. Do gotującego się mleka (ustaw je na wolnym ogniu, by tylko „pyrkało”) wlewaj powoli resztę mleka, wymieszanego z pozostałymi składnikami, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Kiedy budyń zgęstnieje, powoli zagotuj go i zestaw z ognia. Domowy budyń podawaj z konfiturami, syropem owocowym, owocami albo sosem czekoladowym.



Krok 2

Maliny wyłóż po równo na dno szklanek zostawiając kilka do dekoracji. Czekoladę posiekaj na na drobniejsze kawałki.



Krok 3

Gorący budyń wlej po równo do szklanek na wcześniej przygotowane maliny, a wierzch posyp pokrojoną gorzką czekoladą oraz pozostałymi malinami.



Krok 4

Gdy budyń wystygnie wstaw go do lodówki. Podawaj na zimno. Smacznego!





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.