Budyń z malinami

Autor:

Lalaxo

Danie: Deser

Osób: 3

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie: Deser

Osób: 3

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Masa budyniowa

  • 1/2 litra mleka Łaciate bez laktozy
  • 3 i 1/2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią,
  • ew. 1/2 laski wanilii,
  • 1 łyżka masła Łaciate
  • 2 żółtka jaj,
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej (w zależności od tego, czy wolimy budyń bardziej, czy mniej gęsty)

Dodatki

  • 1 szklanka mrożonych malin ,
  • 3 kostki gorzkiej czekolady

Przygotowanie

Przygotowanie budyniu

2/3 mleka podgrzewaj w garnku na wolnym ogniu z dodatkiem masła. Resztę mleka wymieszaj z cukrem, roztrzepanymi żółtkami jaj oraz mąką ziemniaczaną. Do gotującego się mleka (ustaw je na wolnym ogniu, by tylko „pyrkało”) wlewaj powoli resztę mleka, wymieszanego z pozostałymi składnikami, cały czas mieszając, by nie powstały grudki. Gdy budyń zgęstnieje, powoli zagotuj go i zestaw z ognia. Domowy budyń podawaj z konfiturami, syropem owocowym, owocami albo sosem czekoladowym.



Krok 2

Maliny wykładamy po równo na dno szklanek zostawiając kilka do dekoracji. Czekoladę siekamy na na drobniejsze kawałki.



Krok 3

Gorący budyń wylewamy po równo do szklanek na wcześniej przygotowane maliny wierzch posypujemy pokrojoną gorzką czekoladą oraz dekorujemy pozostałymi malinami.



Krok 4

Gdy budyń wystygnie wstawiamy do lodówki. Podajemy na zimno





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.