Ciasto drożdżowe z kruszonką i żurawiną

Placek idealny na każdą okazję. Dodany w przepisie sok z cytryny, sprawia że ciasto staje się wilgotne i aromatyczne. Żurawina dodatkowo podkreśla smak i zdobi nasze ciasto.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 12

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 12

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • - 3 szklanki mąki pszennej
  • - 225 g masła
  • - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • - 2 łyżeczki skórki z cytryny
  • - 1 szklanka cukru
  • - 1/4 łyżeczki soli
  • - 1 jajko
  • - 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • - 1/4 szklanki zimnej wody

Nadzienie:

  • - 335 g żurawiny (świeżej lub mrożonej)
  • - 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • - 3/4 szklanki cukru
  • - 4 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie

Krok 1

Do miseczki wrzucamy po kolei: mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier i skórkę z cytryny. Wszystkie składniki miksujemy. W trakcie dodajemy masło. Ucieramy do momentu, aż nie będzie grudek.



Krok 2

Dodajemy do masy jajko i ekstrakt waniliowy. Mieszamy. Dodajemy powoli wodę i miksujemy. Ciasto musi połączyć się w gęstą masę.



Krok 3

Nastawiamy piekarnik na 190 stopni C. W kolejnej misce mieszamy cukier i skrobię kukurydzianą. Dodajemy sok z cytryny i żurawinę. Mieszamy.



Krok 4 

¾ ciasta wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy nadzieniem. Pozostałą część ciasta kładziemy w kawałkach, przykrywając nadzienie. Możemy zetrzeć ciasto na tarce o grubych oczkach. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku przez ok. 30 min, na złoty kolor.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.