Bułeczki z makiem

Jesteśmy pewni, że znasz cynamonki. Ale nie zdziwimy się, jeśli nie słyszałeś o bułeczkach z makiem!

Danie: Deser

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Deser

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • 250 ml mleka UHT Łaciate 3,2%
  • 350 g masy makowej
  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 40 g cukru
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 70 g masła Łaciate

Przygotowanie

Krok 1

Podgrzej mleko a następnie dodaj drożdże. Wymieszaj. Odstaw na 5 minut.



Krok 2

Do oddzielnej miski wsyp mąkę, dodaj sól i cukier. Wymieszaj, a następnie zrób wgłębienie i wlej mleko z drożdżami. Wymieszaj, by składniki się połączyły.



Krok 3

Do ciasta dodaj 1 jajko i żółtka. Dodaj miękkie masło. Ugnieć wszystkie składniki. Ciasto powinno być gładkie. Gotowe ciasto zawiń w folię i odstaw na 1h.



Krok 4

Wyłóż ciasto na blat po czym rozwałkuj je. Ciasto wysmaruj masą makową. Zwiń ciasto w ślimaczki, a następnie pokrój w poprzek w plasterki.



Krok 5

Ułóż gotowe cynamonki na blaszce do pieczenia. Bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz w piekarniku 180 stopniach przez ok. 25 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.