Tradycyjna babka, która sprawdzi się przy wielu okazjach. Robiąc ją według poniższego przepisu, ciasto będzie wilgotne, a babka nie wyschnie przez długi czas.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 6
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Dodajemy do nich łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru pudru. Mieszamy, po czym odstawiamy w ciepłe miejsce.
Migdały zalewamy wrzątkiem, odcedzamy i obieramy z łupinek. Siekamy na drobno.
W moździerzu ugniatamy wanilię na pył.
Do wyrośniętego zaczynu dodajemy przygotowaną wcześniej wanilię, pozostały cukier puder, mąkę i żółtka.
Przystępujemy do wyrobienia ciasta. Stopniowo dodajemy tłuszcz i posiekane migdały. Wyrabiamy do momentu, aż ciasto wchłonie tłuszcz i uzyskamy pulchną masę, z pęcherzykami powietrza w środku.
Białka wraz ze szczyptą soli ubijamy. Łączymy z ciastem i od razu wlewamy je do wysmarowanej tłuszczem blachy. Odstawiamy do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce.
Nastawiamy piekarnik na 160 stopni C. Pieczemy ciasto w nagrzanym piekarniku przez min. 60 min.
Kiedy ciasto się zarumieni, a boki będą odstawały od formy, wyłączamy piekarnik, ale nie wyjmujemy blachy. Uchylamy tylko drzwi piekarnika. Kiedy blacha ostygnie, wyjmujemy z formy.
Polecamy oprószyć wierzch cukrem pudrem. Ciasto pięknie będzie wyglądało także z położonymi na wierzchu płatkami migdałowymi.
Dodaj komentarz