Szarlotka z migdałową kruszonką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto

  • 2 szklanki mąki,
  • 1 jajko,
  • 2 żółtka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 12,5 dag masła Łaciate,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jabłka

  • 1 kg jabłek,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 2 łyżki cukru

Kruszonka

  • 12,5 dag masła Łaciate,
  • 2 łyzki cukru pudru,
  • 4 łyżki mąki,
  • 15 dag mielonych migdałów

Przygotowanie

Krok 1

Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, wsypać cukier, dodać pokrojone masło i proszek do pieczenia, wszystko chwilę siekać nożem, a następnie zrobić dołek wbić całe jajko oraz żółtka i zagnieść ciasto. Przygotować blaszkę wyłożoną pergaminem i przenieść na wałku ciasto do blaszki. Jabłka: Jabłka obrać pokroić na mniejsze części, można w plasterki i wymieszać je z cynamonem oraz cukrem. Kruszonka: W palcach rozetrzeć wszystkie składniki na kruszonkę. Na ciasto wyłożyć jabłka, posypać je kruszonką. Ciasto piec 50 minut w temp. 180 stopni.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.