Burgery wołowe

Danie podawane w bułkach hamburgerowych. Ta klasyczna, smaczna potrawa nadaje się na każdą okazję, zwłaszcza jako danie główne lub dodatek do obiadów. Dobry, domowy hamburger nie jest taki trudny, jak mogłoby się wydawać!

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg mięsa wołowego
  • 1 łyżka zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżka mieszanki przypraw (pieprz, papryka, czosnek, kminek)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 żółtko
  • 6 łyżek oleju
  • 6 liści sałaty
  • Cebula czerwona
  • 6 plasterków sera żółtego Mlekpol
  • Bułki do hamburgerów
  • 3 ogórki kiszone

Przygotowanie

Krok 1

Mięso kroimy na kawałki, po czym posypujemy 1 łyżką pieprzu, mieszanką przypraw, pokrojonym drobno czosnkiem, startą skórką z cytryny oraz przygotowaną wcześnej natką pietruszki. Całość mielimy maszynką do mięsa.



Krok 2

Do mięsa dodajemy żółtko i mieszamy. Formujemy kotlety. Na patelnię dodajemy 6 łyżek oleju i rozgrzewamy. Burgery posypujemy 1 łyżeczką soli i podsmażamy przez 5 minut.



Krok 3

Obracamy burgery i podsmażamy przez kolejne 5 minut ich drugą stronę. Następnie układamy je na talerzu.



Krok 4

Mięso podajemy w bułce przekrojonej na pół. Do pieczywa dodajemy sałatę, ser żółty, cebulę i pokrojonego kiszonego ogórka.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.