Danie podawane w bułkach hamburgerowych. Ta klasyczna, smaczna potrawa nadaje się na każdą okazję, zwłaszcza jako danie główne lub dodatek do obiadów. Dobry, domowy hamburger nie jest taki trudny, jak mogłoby się wydawać!
Danie: Obiad
Osób: 6
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Gluten, Jajko kurze
Mięso kroimy na kawałki, po czym posypujemy 1 łyżką pieprzu, mieszanką przypraw, pokrojonym drobno czosnkiem, startą skórką z cytryny oraz przygotowaną wcześnej natką pietruszki. Całość mielimy maszynką do mięsa.
Do mięsa dodajemy żółtko i mieszamy. Formujemy kotlety. Na patelnię dodajemy 6 łyżek oleju i rozgrzewamy. Burgery posypujemy 1 łyżeczką soli i podsmażamy przez 5 minut.
Obracamy burgery i podsmażamy przez kolejne 5 minut ich drugą stronę. Następnie układamy je na talerzu.
Mięso podajemy w bułce przekrojonej na pół. Do pieczywa dodajemy sałatę, ser żółty, cebulę i pokrojonego kiszonego ogórka.
Dodaj komentarz