Rozgrzej piekarnik do 220°C i lekko natłuść duże naczynie żaroodporne.
Kurczaka umyj i osusz. Ziemniaki obierz i pokrój na ćwiartki. Cytryny sparz, a następnie pokrój w plasterki.
Umieść udka kurczaka i ziemniaki w dużej misce. Dodaj sok z cytryny, oliwę z oliwek, drobno posiekany czosnek, suszone oregano, sól, rozmaryn, czarny pieprz oraz pieprz cayenne. Dokładnie wymieszaj, aby kurczak i ziemniaki były równomiernie pokryte marynatą.
Ułóż kawałki kurczaka skórą do góry w naczyniu żaroodpornym, a wokół nich rozłóż ziemniaki i pasterki cytryn. Polej wszystko ⅔ szklanki bulionu drobiowego. Resztę marynaty z miski wylej na kurczaka i ziemniaki.
Piecz przez 20 minut, a następnie przewróć kurczaka i ziemniaki. Piecz przez kolejne 25 minut, aż kurczak nabierze złocistego koloru, a temperatura wewnętrzna osiągnie 74°C.
Przełóż kurczaka na talerz i trzymaj w cieple. Plasterki cytryn wyjmij. Ziemniaki zostaw na razie w naczyniu.
Włącz funkcję grilla w piekarniku lub ustaw najwyższą temperaturę. Ziemniaki ponownie wymieszaj w sokach z patelni i piecz przez około 3 minuty, aż się zarumienią.
Przełóż ziemniaki na talerz z kurczakiem. Polej sosem pozostałym w naczyniu. Podawaj posypane posiekanym, świeżym oregano. Smacznego!
Dodaj komentarz