Burrata di bufala z jesienną sałatką

Burrata to ser z mleka bawolego lub krowiego, wywodzący się z włoskiej Apulli. Znacznie bardziej kremowy od popularnej w Polsce mozzarelli. Można go kupić w większych sklepach spożywczych lub delikatesach włoskich. Podawany z jesienną sałatką z figami, pomidorem i winogronami stanowi pyszną przystawkę.

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy

Wegetariańskie

Bez glutenu

Danie:

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy

Wegetariańskie

Bez glutenu


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 kulka sera burrata,
  • - 1 dojrzały pomidor malinowy,
  • - 2 dojrzałe figi,
  • - kilka ciemnych bezpestkowych winogron,
  • - garść mieszanki sałat,
  • - 30 g orzeszków piniowych,
  • - 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • - 1 łyżka bazyliowego pesto,
  • - 1 łyżka octu balsamicznego dobrej jakości,
  • - 1 łyżka miodu

Przygotowanie

Krok 1

Pomidor pokroić na ósemki, figi na ćwiartki, a winogrona na pół.



Krok 2

Orzeszki piniowe uprażyć na suchej patelni.



Krok 3

W miseczce połączyć oliwę z oliwek z miodem.



Krok 4

W głębokim talerzu ułożyć mieszankę sałat, a na nią burratę. Wokół sera ułożyć naprzemiennie pomidor, figi i winogrona. Całość skropić oliwą z miodem, octem balsamicznym i pesto. Posypać orzeszkami piniowymi.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.