Burrata to ser z mleka bawolego lub krowiego, wywodzący się z włoskiej Apulli. Znacznie bardziej kremowy od popularnej w Polsce mozzarelli. Można go kupić w większych sklepach spożywczych lub delikatesach włoskich. Podawany z jesienną sałatką z figami, pomidorem i winogronami stanowi pyszną przystawkę.
Osób: 2
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy
Wegetariańskie
Bez glutenu
Pomidor pokroić na ósemki, figi na ćwiartki, a winogrona na pół.
Orzeszki piniowe uprażyć na suchej patelni.
W miseczce połączyć oliwę z oliwek z miodem.
W głębokim talerzu ułożyć mieszankę sałat, a na nią burratę. Wokół sera ułożyć naprzemiennie pomidor, figi i winogrona. Całość skropić oliwą z miodem, octem balsamicznym i pesto. Posypać orzeszkami piniowymi.
Dodaj komentarz