Kolorowe ciasto z serem

Danie: Podwieczorek

Osób: 16

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek

Osób: 16

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 20 dag margaryny
  • 15 dag masła Łaciate
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 6 jajek
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżki suchego maku
  • 2 kulki szpinaku + 2 łyżki mąki
  • 0,5 łyżeczki aromatu migdałowego

Masa serowa:

  • 25 dag serka mascarpone
  • 30 dag sera białego
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 15 dag masła Łaciate
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 szklanka mleka Łaciate
  • Ziarenka z 1 laski wanilii
  • Sok z cytryny do smaku

Dodatkowo:

  • 10 dag czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki śmietany 30% Łaciata
  • Spirytus do smaku
  • Płatki i wiórki kokosowe do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Tłuszcz z cukrem pudrem ucierać na puszystą masę dodając stopniowo po 1 jajku.





Krok 2

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać. Ucierając połączyć z powstałą masą. Szpinak rozmrozić, odcisnąć z wody, zmiksować. Powstałe ciasto podzielić na trzy części. Jedną część wymieszać ze szpinakiem i 2 łyżkami mąki.





Krok 3

Drugą część ciasta połączyć z przesianym kakao.





Krok 4

A trzecią część wymieszać z makiem i aromatem migdałowym. Każde ciasto oddzielnie upiec w formie o średnicy 25 cm. Piec około 15-17 minut w temperaturze 180°C.





Masa serowa

Przemielony biały ser, serek mascarpone, masło i cukier puder włożyć do garnka z grubym dnem. Bardzo powoli podgrzewać do rozpuszczenia. Budyń rozpuścić w mleku, dodać ziarenka wanilii, połączyć z serem i cały czas mieszając gotować do zgęstnienia, przyprawić do smaku sokiem z cytryny.






W formie ułożyć kakaowy blat, wylać połowę kremu, przykryć blatem ze szpinakiem, lekko docisnąć. Następnie wylać pozostały krem i przykryć blatem makowym. Tak przygotowane ciasto odłożyć do lodówki na kilka godzin.





Polewa

Czekoladę połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać cukier, śmietankę i spirytus do smaku, wymieszać. Oblać ciasto, ozdobić.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.