Danie: Podwieczorek
Osób: 16
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Ze śmietanką
Tłuszcz z cukrem pudrem ucierać na puszystą masę dodając stopniowo po 1 jajku.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać. Ucierając połączyć z powstałą masą. Szpinak rozmrozić, odcisnąć z wody, zmiksować. Powstałe ciasto podzielić na trzy części. Jedną część wymieszać ze szpinakiem i 2 łyżkami mąki.
Drugą część ciasta połączyć z przesianym kakao.
A trzecią część wymieszać z makiem i aromatem migdałowym. Każde ciasto oddzielnie upiec w formie o średnicy 25 cm. Piec około 15-17 minut w temperaturze 180°C.
Przemielony biały ser, serek mascarpone, masło i cukier puder włożyć do garnka z grubym dnem. Bardzo powoli podgrzewać do rozpuszczenia. Budyń rozpuścić w mleku, dodać ziarenka wanilii, połączyć z serem i cały czas mieszając gotować do zgęstnienia, przyprawić do smaku sokiem z cytryny.
W formie ułożyć kakaowy blat, wylać połowę kremu, przykryć blatem ze szpinakiem, lekko docisnąć. Następnie wylać pozostały krem i przykryć blatem makowym. Tak przygotowane ciasto odłożyć do lodówki na kilka godzin.
Czekoladę połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać cukier, śmietankę i spirytus do smaku, wymieszać. Oblać ciasto, ozdobić.
Dodaj komentarz