Cannelloni z mięsem mielonym i sosem beszamelowym

Biała wersja cannelloni, w której zamiast sosu pomidorowego używa się kremowego beszamelu. Rurki wypełnione są mieloną wieprzowiną, a całość zwieńcza ciągnący się ser mozzarella. Najlepiej jeść jeszcze gorące, prosto z pieca.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 250 g makaronu cannelloni,
  • - 500 g wieprzowego mięsa mielonego,
  • - 1 cebula,
  • - 2 ząbki czosnku,
  • - 1 łyżeczka tymianku,
  • - 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • - 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • - 1 jajko

Sos beszamelowy:

  • - 1 l letniego mleka Łaciate 3,2%,
  • - 70 g masła Łaciate,
  • - 70 g mąki pszennej,
  • - ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • - sól i pieprz

Dodatkowo:

  • - 150 g Mozzarelli Mlekpol w kostce

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek drobno posiekać.



Krok 2

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i czosnek. Smażyć do zeszklenia cebuli. Dodać mięso mielone, przesmażyć. Na koniec doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i tymiankiem. Przełożyć do miski i odstawić do ostygnięcia.



Krok 3

W garnuszku roztopić masło. Następnie dodać mąkę i krótko przesmażyć, mieszając rózgą kuchenną, tylko do połączenia składników. Zestawić z ognia i stopniowo zacząć wlewać mleko, nadal mieszając, aby nie utworzyły się grudki (jeśli jednak powstaną, można łatwo rozbić je blenderem). Podstawić z powrotem na gaz i gotować do zgęstnienia. Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Odstawić na bok.



Krok 4

Piekarnik rozgrzać do 200⁰C.



Krok 5

Do mięsa dodać jajko. Wymieszać masę. Mozzarellę zetrzeć na dużych oczkach tarki.



Krok 6

Dno naczynia żaroodpornego wysmarować cienką warstwą beszamelu. Rurki wypełnić farszem i ułożyć w naczyniu. Zalać równomiernie sosem beszamelowym. Posypać serem.



Krok 7

Wstawić do piekarnika i piec 30-40 minut, do zarumienienia.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.