Biała wersja cannelloni, w której zamiast sosu pomidorowego używa się kremowego beszamelu. Rurki wypełnione są mieloną wieprzowiną, a całość zwieńcza ciągnący się ser mozzarella. Najlepiej jeść jeszcze gorące, prosto z pieca.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i czosnek. Smażyć do zeszklenia cebuli. Dodać mięso mielone, przesmażyć. Na koniec doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i tymiankiem. Przełożyć do miski i odstawić do ostygnięcia.
W garnuszku roztopić masło. Następnie dodać mąkę i krótko przesmażyć, mieszając rózgą kuchenną, tylko do połączenia składników. Zestawić z ognia i stopniowo zacząć wlewać mleko, nadal mieszając, aby nie utworzyły się grudki (jeśli jednak powstaną, można łatwo rozbić je blenderem). Podstawić z powrotem na gaz i gotować do zgęstnienia. Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Odstawić na bok.
Piekarnik rozgrzać do 200⁰C.
Do mięsa dodać jajko. Wymieszać masę. Mozzarellę zetrzeć na dużych oczkach tarki.
Dno naczynia żaroodpornego wysmarować cienką warstwą beszamelu. Rurki wypełnić farszem i ułożyć w naczyniu. Zalać równomiernie sosem beszamelowym. Posypać serem.
Wstawić do piekarnika i piec 30-40 minut, do zarumienienia.
Dodaj komentarz