Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Jajko zmiksować ze szczyptą soli, mlekiem, wodą, olejem i musem z dyni.
Dodać mąkę i jeszcze raz zmiksować, pozostawić na 15 minut. Następnie usmażyć cienkie naleśniki.
Na patelni rozgrzać masło, zeszklić drobno pokrojoną cebulę, ostudzić. Ziemniaki obrać, ugotować, odcedzić, przecisnąć przez praskę, oziębić. Do zimnych dodać pokruszony ser, rumianą cebulę, majonez i posiekany szczypiorek. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.
Naleśniki posmarować przygotowanym farszem, złożyć przeciwległe boki i zwijać w roladki.
Przygotowane krokiety zamaczać w roztrzepanym jajku i obtaczać w bułce tartej.
Rumienić ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju.
Usmażone krokiety osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Dodaj komentarz