Mini calzone to alternatywa dla pizzy. Są to pyszne, aromatyczne pierożki z grillowanymi warzywami i serem mozzarella. Możemy podawać je same albo z sałatką bądź ulubionym sosem.
Danie: Obiad
Osób: 20
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Gluten
Przygotowujemy ciasto. Mieszamy suche drożdże, letnią wodę, cukier i oliwę. Odstawiamy na 5 minut.
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól. Robimy z ciasta kopczyk i po środku robimy wgłębienie. Powoli do wgłębienia wlewamy drożdże zagarniając mogę do środka i łączymy wszystkie składniki. Lepimy kulę i wyrabiamy przez 10 minut, tak by ciasto było miękkie i elastyczne. Ciasto wkładamy do miski i odstawiamy na godzinę.
Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy na 6 części. Cukinię i bakłażana myjemy i kroimy w plastry. Warzywa oprószamy solą i grillujemy na patelni na małym ogniu przez około pół godziny. Robimy to partiami, aby każdy plaster był zgrillowany.
Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni C. Warzywa kroimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy je pieprzem i solą oraz oregano. Dodajemy paprykę w proszku i dwie łyżki oliwy. Kroimy mozzarelle i dodajemy. Mieszamy wszystko i odstawiamy.
Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości 0,7 cm. Wycinamy koła szklanką (średnica 8 cm), wychodzi około 20 sztuk. Na każdy placek układamy farsz po płaskiej łyżce. Zlepiamy brzegi. Układamy na posmarowanej oliwą blaszce. Smarujemy calzone lekko oliwą.
Blachę wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut.
Dodaj komentarz