Do spaghetti carbonary nie trzeba nikogo przekonywać. Tradycyjna - z pachnącym boczkiem i natką pietruszki to smak, którego nie da się niczym zastąpić
Danie: Obiad
Osób: 2
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Natkę pietruszki drobno siekamy. Czosnek i pietruszkę dusimy na maśle 1 minutę. Po tym czasie dodajemy drobno pokrojony (w kostkę) boczek i całość podsmażamy ok. 5 minut.
Gotujemy al dente makaron spaghetti i odcedzamy.
W misce rozrabiamy 2 żółtka i 1 jajko. Dodajemy starty ser i śmietankę Łaciatą. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
Do gorącego makaronu dodajemy boczek z cebulą. Całość zalewamy masą śmietankowo-jajeczną. Energicznie mieszamy, aby powstał jednolity sos. Dekorujemy posiekaną natką pietruszki.
Dodaj komentarz