Carbonara z bekonem

Do spaghetti carbonary nie trzeba nikogo przekonywać. Tradycyjna - z pachnącym boczkiem i natką pietruszki to smak, którego nie da się niczym zastąpić

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 300 g boczku
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 natka pietruszki
  • 3 jajka
  • 4 łyżki śmietanki Łaciatej 18%
  • 200 g makaronu spaghetti
  • 3 łyżki masła
  • 50 g tartego parmezanu

Przygotowanie

Krok 1

Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Natkę pietruszki drobno siekamy. Czosnek i pietruszkę dusimy na maśle 1 minutę. Po tym czasie dodajemy drobno pokrojony (w kostkę) boczek i całość podsmażamy ok. 5 minut.



Krok 2

Gotujemy al dente makaron spaghetti i odcedzamy.



Krok 3

W misce rozrabiamy 2 żółtka i 1 jajko. Dodajemy starty ser i śmietankę Łaciatą. Całość doprawiamy solą i pieprzem.



Krok 4

Do gorącego makaronu dodajemy boczek z cebulą. Całość zalewamy masą śmietankowo-jajeczną. Energicznie mieszamy, aby powstał jednolity sos. Dekorujemy posiekaną natką pietruszki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.