Ryż zapiekany z dynią smażoną

Autor:

agatab

Danie: Podwieczorek, Deser, Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia

Danie: Podwieczorek, Deser, Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • 300 g ryżu
  • 5 łyżek cukru
  • 200 g śmietany ŁACIATA
  • 500 ml słoik dyni smażonej
  • siemię lniane
  • cynamon
  • jogurt naturalny
  • cukier puder
  • rodzynki
  • tłuszcz do wysmarowania naczynia żaroodpornego

Przygotowanie

Krok 1

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, osączamy na sicie. Do ugotowanego dodajemy cukier (więcej lub mniej w zależności od upodobań), śmietanę, cynamon i mieszamy.



Krok 2

Połowę ryżu przekładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego, wykładamy konfiturę dyniową (u mnie smażona z cukrem jesienią i przełożona do słoików) i pozostały ryż. Całość posypujemy delikatnie cukrem, cynamonem i siemieniem.



Krok 3

Zapiekamy około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C (bez termoobiegu). Zapiekankę podajemy polaną jogurtem naturalnym wymieszanym z cukrem pudrem i posypaną rodzynkami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.