Danie: Podwieczorek, Deser, Kolacja, Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, osączamy na sicie. Do ugotowanego dodajemy cukier (więcej lub mniej w zależności od upodobań), śmietanę, cynamon i mieszamy.
Połowę ryżu przekładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego, wykładamy konfiturę dyniową (u mnie smażona z cukrem jesienią i przełożona do słoików) i pozostały ryż. Całość posypujemy delikatnie cukrem, cynamonem i siemieniem.
Zapiekamy około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C (bez termoobiegu). Zapiekankę podajemy polaną jogurtem naturalnym wymieszanym z cukrem pudrem i posypaną rodzynkami.
Dodaj komentarz