Zupa ziemniaczana z klopsikami to danie, które bardzo lubią zwłaszcza dzieci. Jest łatwa w przygotowaniu i posmakuje każdemu. Idealna na prosty i smaczny obiad dla całej rodziny.
Danie: Zupy
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Seler
Mieszamy wszystkie składniki na klopsiki. W garnku gotujemy wodę, a następnie wrzucamy do niej klopsiki i obgotowujemy. Klopsiki wyjmujemy na talerz, a do wywaru dodajemy pokrojone w kostkę warzywa (oprócz ziemniaków) i gotujemy, aż będą miękkie.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Przyprawiamy solą, pieprzem i drobno posiekanym koperkiem. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie.
Robimy zasmażkę z mąki i masła. Zasmażkę dodajemy do zupy. Do zupy dorzucamy ponownie klopsiki i całość dusimy jeszcze 5-10 minut.
Aby zrobić zasmażkę, na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy, aż się zezłoci.
Dodaj komentarz