Zupa ziemniaczana z klopsikami

Zupa ziemniaczana z klopsikami to danie, które bardzo lubią zwłaszcza dzieci. Jest łatwa w przygotowaniu i posmakuje każdemu. Idealna na prosty i smaczny obiad dla całej rodziny.

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Seler

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Seler


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 marchewka
  • - 1 pietruszka
  • - 1 seler
  • - 4 ziemniaki
  • - 2 łyżki mąki
  • - 2 łyżki masła
  • - 1 pęczek kopru
  • - 1 łyżka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu

Klopsy:

  • - 300 g mięsa mielonego drobiowego
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • - 1 łyżka ziół prowansalskich

Przygotowanie

Krok 1

Mieszamy wszystkie składniki na klopsiki. W garnku gotujemy wodę, a następnie wrzucamy do niej klopsiki i obgotowujemy. Klopsiki wyjmujemy na talerz, a do wywaru dodajemy pokrojone w kostkę warzywa (oprócz ziemniaków) i gotujemy, aż będą miękkie.



Krok 2

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Przyprawiamy solą, pieprzem i drobno posiekanym koperkiem. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie.



Krok 3

Robimy zasmażkę z mąki i masła. Zasmażkę dodajemy do zupy. Do zupy dorzucamy ponownie klopsiki i całość dusimy jeszcze 5-10 minut.



Wskazówki

Aby zrobić zasmażkę, na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy, aż się zezłoci.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.