Osób: 1
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Soja
Wegetariańskie
Drożdże rozetrzeć z cukrem, wymieszać z ciepłym mlekiem i 2 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do drugiej miski przesiać mąkę, wymieszać z solą, wlać wyrośnięty rozczyn, wyrabiać przez 6-7 minut. Następnie dodać rozpuszczone, przestudzone masło, prażoną cebulę i siemię lniane, wyrobić.
Na rozgrzanym oleju zeszklić pokrojony w półkrążki por. Dodać posiekane pieczarki, smażyć do odparowania płynu. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym.
Ciasto rozwałkować, wyciąć dowolnej wielkości krążki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 10-12 minut.
Na krążki ciasta wyłożyć pieczarki, posypać startym na tarce żółtym serem. Wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec około 10-12 minut.
Dodaj komentarz