Cebulowe pizzerki z pieczarkami

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Soja

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Soja

Wegetariańskie


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 150 ml mleka Łaciate
  • 2,5 dag świeżych drożdży
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki rozpuszczonego masła Łaciate
  • 2 łyżki prażonej cebuli
  • 2 łyżki siemienia lnianego

Dodatkowo:

  • 1 por
  • 2-3 łyżki oleju
  • 30 dag pieczarek
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • Sos sojowy do smaku
  • 10-15 dag żółtego sera

Przygotowanie

Krok 1

Drożdże rozetrzeć z cukrem, wymieszać z ciepłym mlekiem i 2 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do drugiej miski przesiać mąkę, wymieszać z solą, wlać wyrośnięty rozczyn, wyrabiać przez 6-7 minut. Następnie dodać rozpuszczone, przestudzone masło, prażoną cebulę i siemię lniane, wyrobić.





Krok 2

Na rozgrzanym oleju zeszklić pokrojony w półkrążki por. Dodać posiekane pieczarki, smażyć do odparowania płynu. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym.





Krok 3

Ciasto rozwałkować, wyciąć dowolnej wielkości krążki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 10-12 minut.





Krok 4

Na krążki ciasta wyłożyć pieczarki, posypać startym na tarce żółtym serem. Wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec około 10-12 minut.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.