Kurczak w sosie ze szparagami

Idealnie soczysty kurczak, skąpany w gęstej śmietanie, to świetny pomysł na smaczny obiad. Dodatek szparagów i pieczarek nadaje daniu niepowtarzalnego smaku.

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • ½ szklanki mąki
  • 2 duże piersi z kurczaka
  • ¼ szklanki + 1 łyżka oleju z pestek winogron lub oleju roślinnego
  • 1½ szklanki szalotki
  • 5 ząbków czosnku
  • ½ szklanki śmietany Mazurski Smak 18%
  • ½ szklanki bulionu drobiowego
  • ⅓ szklanki świeżego soku z cytryny
  • 175 g szparagów
  • 100 g pieczarek
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • ½ szklanki bardzo grubo posiekanego kopru
  • tarty ser Jantar
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Krok 1

W średniej misce wymieszaj mąkę wraz z 1 ½ łyżeczki cukru oraz ½ łyżeczki pieprzu.



Krok 2

Kurczaka umyj i przekrój na pół. Osusz, a potem delikatnie rozbij. Przełóż go do miski z przyprawioną mąką i bardzo delikatnie wymieszaj. Kolejno wyjmuj kotlety z miski, otrzepując je z nadmiaru mąki i odłóż je na talerz.



Krok 3

Na patelni, na średnim palniku rozgrzej ¼ szklanki oleju. Smaż kurczaka przez ok. 3 minuty, aż do uzyskania złotego koloru z obu stron.



Krok 4

Na drugiej patelni, na średnim ogniu rozgrzej pozostałą łyżkę oleju. Szalotkę pokrój w grube kawałeczki, a czosnek na cienkie plasterki. Dodaj oba składniki na patelnię. Smaż, mieszając od czasu do czasu, aż cebula się zeszkli. Zmniejsz ogień palnika i dodaj śmietankę, bulion oraz sok z cytryny. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez ok. 3 minuty, aż do zredukowania sosu.



Krok 5

Szparagi umyj i przytnij twarde końce. Pokrój je na połówki. Pieczarki obierz i pokrój w plasterki.



Krok 6

Do sosu dodaj szparagi i pieczarki. Gotuj, regularnie mieszając, aż do miękkości szparagów (ok. 2-3 minuty). Dodaj musztardę oraz grubo posiekany koperek. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Przełóż kotlety do sosu i gotuj przez ok. 2 minuty.



Krok 7

Kurczaka podawaj posypanego na wierzchu startym serem Jantar. Udekoruj na koniec koperkiem lub listkami bazylii. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.