Idealnie soczysty kurczak, skąpany w gęstej śmietanie, to świetny pomysł na smaczny obiad. Dodatek szparagów i pieczarek nadaje daniu niepowtarzalnego smaku.
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Ze śmietanką
W średniej misce wymieszaj mąkę wraz z 1 ½ łyżeczki cukru oraz ½ łyżeczki pieprzu.
Kurczaka umyj i przekrój na pół. Osusz, a potem delikatnie rozbij. Przełóż go do miski z przyprawioną mąką i bardzo delikatnie wymieszaj. Kolejno wyjmuj kotlety z miski, otrzepując je z nadmiaru mąki i odłóż je na talerz.
Na patelni, na średnim palniku rozgrzej ¼ szklanki oleju. Smaż kurczaka przez ok. 3 minuty, aż do uzyskania złotego koloru z obu stron.
Na drugiej patelni, na średnim ogniu rozgrzej pozostałą łyżkę oleju. Szalotkę pokrój w grube kawałeczki, a czosnek na cienkie plasterki. Dodaj oba składniki na patelnię. Smaż, mieszając od czasu do czasu, aż cebula się zeszkli. Zmniejsz ogień palnika i dodaj śmietankę, bulion oraz sok z cytryny. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez ok. 3 minuty, aż do zredukowania sosu.
Szparagi umyj i przytnij twarde końce. Pokrój je na połówki. Pieczarki obierz i pokrój w plasterki.
Do sosu dodaj szparagi i pieczarki. Gotuj, regularnie mieszając, aż do miękkości szparagów (ok. 2-3 minuty). Dodaj musztardę oraz grubo posiekany koperek. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Przełóż kotlety do sosu i gotuj przez ok. 2 minuty.
Kurczaka podawaj posypanego na wierzchu startym serem Jantar. Udekoruj na koniec koperkiem lub listkami bazylii. Smacznego!
Dodaj komentarz