Krokiety z jajeczno-pieczarkowym nadzieniem

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Soja

Wegetariańskie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Soja

Wegetariańskie


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki wody
  • 0,5 szklanki mleka Łaciate
  • 2 kulki mrożonego szpinaku
  • Szczypta soli
  • 20-25 dag mąki tortowej
  • 2 łyżki oleju

Nadzienie:

  • 1 por
  • 20 dag pieczarek
  • 3 jajka
  • 2 łyżki masła Łaciate
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • Sos sojowy do smaku

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • 1 szklanka płatków kukurydzianych
  • Olej do smażenia

Przygotowanie

Krok 1

Jajko zmiksować ze szczyptą soli i rozmrożonym szpinakiem. Wlać wodę, mleko, olej, wsypać mąkę i powtórnie zmiksować. Pozostawić na 15 minut, następnie usmażyć cienkie naleśniki.





Krok 2

Na patelni rozgrzać masło, zeszklić pokrojony por, wsypać posiekane pieczarki, podsmażyć, ostudzić. Jajka ugotować na twardo ostudzić, obrać, pokroić w kosteczkę, połączyć z pieczarkami. Przyprawić solą, pieprzem i sosem sojowym, wymieszać.





Krok 3

Na usmażone naleśniki wyłożyć porcję nadzienia. Zawinąć boki naleśnika i zwijać jak gołąbki.





Krok 4

Panierować w jajku i pokruszonych płatkach kukurydzianych. Smażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku. Podawać z sosem lub czerwonym barszczem.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.