Do miski przełóż żółtka, jajko, miękkie masło, skórę pomarańczową i likier. Wymieszaj. Stopniowo dodawaj mąkę, zagniatając ciasto. Kiedy dodasz całą mąkę, zagniataj ciasto przez minimum 5 minut, aż ciasto zrobi się gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto uformuj w kulkę, przykryj ściereczką kuchenną i odstaw na 30 minut.
Podziel ciasto na dwie części, jedną przełóż na oprószony mąką blat (wałek też posmaruj mąką, aby się nie kleił) i rozwałkuj ciasto na grubość 1-2 mm. Pokrój ciasto na paski o szerokości ok. 3 cm i długości 5-6 cm. Każdy kawałek natnij wzdłuż w dwóch miejscach. Przed smażeniem strzep z nich nadmiar mąki, aby się nie przypaliła w czasie smażenia.
W głębokiej patelni lub garnku rozgrzej olej, smaż cenci partiami, kilka razy je przewracaj, aby równomiernie się usmażyły. Powinny mieć złocisto brązowy kolor.
Usmażone cenci odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu, a gdy trochę przestygną posyp obficir cukrem pudrem. Smacznego!
Dodaj komentarz