Cenci – faworki z Toskanii

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Danie:

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej typ 00 (lub 400)
  • 1 łyżka masła Łaciate
  • 2 żółtka
  • 1 średnie jajko
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • 2 łyżki likieru Amaretto
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia

Przygotowanie

Przygotowanie:

Do miski przełóż żółtka, jajko, miękkie masło, skórę pomarańczową i likier, zamieszaj.
Stopniowo dodawaj mąkę, zagniatając ciasto. Kiedy dodasz całą mąkę, zagniataj ciasto przez minimum 5 minut, aż ciasto zrobi się gładkie i elastyczne.
Gotowe ciasto uformuj w kulkę, przykryj ściereczką kuchenną i odstaw na 30 minut.

Podziel ciasto na dwie części, jedną przełóż na oprószony mąką blat (wałek też posmaruj mąką, aby się nie kleił) i rozwałkuj ciasto na grubość 1-2 mm. Pokrój ciasto na paski o szerokości ok 3 cm i długości 5-6 cm. Każdy kawałek natnij wzdłuż w dwóch miejscach. Przed smażeniem strzep z nich nadmiar mąki, aby się nie przypaliła w czasie smażenia.

W głębokiej patelni lub garnku rozgrzej olej, smaż cenci partiami, kilka razy je przewracając aby równomiernie się usmażyły. Powinny mieć złocisto brązowy kolor.
Usmażone cenci odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu, a gdy trochę przestygną posyp obficir cukrem pudrem. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.