Cenci – faworki z Toskanii

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Danie:

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej typ 00 lub 400
  • 1 łyżka masła Łaciate
  • 2 żółtka
  • 1 średnie jajko
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • 2 łyżki likieru Amaretto
  • szczypta soli
  • cukier puder
  • olej

Przygotowanie

Krok 1

Do miski przełóż żółtka, jajko, miękkie masło, skórę pomarańczową i likier. Wymieszaj. Stopniowo dodawaj mąkę, zagniatając ciasto. Kiedy dodasz całą mąkę, zagniataj ciasto przez minimum 5 minut, aż ciasto zrobi się gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto uformuj w kulkę, przykryj ściereczką kuchenną i odstaw na 30 minut.



Krok 2

Podziel ciasto na dwie części, jedną przełóż na oprószony mąką blat (wałek też posmaruj mąką, aby się nie kleił) i rozwałkuj ciasto na grubość 1-2 mm. Pokrój ciasto na paski o szerokości ok. 3 cm i długości 5-6 cm. Każdy kawałek natnij wzdłuż w dwóch miejscach. Przed smażeniem strzep z nich nadmiar mąki, aby się nie przypaliła w czasie smażenia.



Krok 3

W głębokiej patelni lub garnku rozgrzej olej, smaż cenci partiami, kilka razy je przewracaj, aby równomiernie się usmażyły. Powinny mieć złocisto brązowy kolor.



Krok 4

Usmażone cenci odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu, a gdy trochę przestygną posyp obficir cukrem pudrem. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.