Wydrylowane wiśnie przełóż do garnuszka - odłóż kilka sztuk do dekoracji. Postaw garnuszek na ogniu i dodaj mleko. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 3 minuty. Zdejmij garnuszek z ognia, dodaj 2 łyżki miodu i zblenduj na papkę. Przecedź przez sitko (aby płyn był gładki) i odlej ok 50 ml na później.
Do zblendowanych, gorących wiśni dodaj galaretkę wiśniową oraz żelatynę, zamieszaj energicznie, aż żelatyna i galaretka całkowicie się rozpuszczą. Odstaw do przestudzenia.
Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno mikserem, na koniec dodaj do niej esencję waniliową lub cukier z ziarnami wanilii. Delikatnie zamieszaj.
Do ubitej śmietanki dodaj masę wiśniową i wymieszaj do połączenia składników. Spróbuj i w razie potrzeby dodaj więcej miodu.
Plastikowe lub silikonowe foremki opłucz zimną wodą, przełóż do nich masę śmietankowo - wiśniową, wyrównaj z wierzchu i wstaw do lodówki na około 2 godziny, aż masa całkowicie stężeje.
Gotowy deser wyjmij z lodówki, zanurz na sekundę w gorącej wodzie, przykryj talerzem i odwróć do góry dnem. Ostrożnie usuń foremki.
Przed podaniem polej sosem wiśniowym i udekoruj świeżymi owocami. Smacznego!
Dodaj komentarz