Wiśniowa panna cotta

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 350 ml śmietanki UHT Łaciata 30% lub 36%
  • 150 ml mleka Mazurski Smak 3,2%
  • 500 g świeżych, wydrylowanych wiśni
  • 1 opakowanie galaretki wiśniowej
  • 2 łyżki żelatyny
  • 2 - 3 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej lub łyżka cukru z ziarnami wanilii

Przygotowanie

Krok 1

Wydrylowane wiśnie przełóż do garnuszka - odłóż kilka sztuk do dekoracji. Postaw garnuszek na ogniu i dodaj mleko. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 3 minuty. Zdejmij garnuszek z ognia, dodaj 2 łyżki miodu i zblenduj na papkę. Przecedź przez sitko (aby płyn był gładki) i odlej ok 50 ml na później.
Do zblendowanych, gorących wiśni dodaj galaretkę wiśniową oraz żelatynę, zamieszaj energicznie, aż żelatyna i galaretka całkowicie się rozpuszczą. Odstaw do przestudzenia.



Krok 2

Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno mikserem, na koniec dodaj do niej esencję waniliową lub cukier z ziarnami wanilii. Delikatnie zamieszaj.
Do ubitej śmietanki dodaj masę wiśniową i wymieszaj do połączenia składników. Spróbuj i w razie potrzeby dodaj więcej miodu.



Krok 3

Plastikowe lub silikonowe foremki opłucz zimną wodą, przełóż do nich masę śmietankowo - wiśniową, wyrównaj z wierzchu i wstaw do lodówki na około 2 godziny, aż masa całkowicie stężeje.
Gotowy deser wyjmij z lodówki, zanurz na sekundę w gorącej wodzie, przykryj talerzem i odwróć do góry dnem. Ostrożnie usuń foremki.
Przed podaniem polej sosem wiśniowym i udekoruj świeżymi owocami. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.