Smażone kulki ryżowe z mozzarellą

Smażone kulki ryżowe z mozzarellą to pomysł na posiłek prosto ze słonecznej Sycylii. Chrupiące z zewnątrz, w środku kremowe, w dodatku z ciągnącym się serem mozzarella. Nieco pracochłonne, jednak zdecydowanie warte każdej poświęconej na nie minuty.

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • - 300 g ryżu do risotto (np. arborio),
  • - 70 g tartego Sera Jantar,
  • - 150g Mozzarelli Mlekpol w kostce,
  • - 4 łyżki masła Łaciate,
  • - 2 jajka,
  • - 1 cebula

Dodatkowo:

  • - bułka tarta,
  • - olej do głębokiego smażenia

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę bardzo drobno pokroić. Bulion doprowadzić do wrzenia.



Krok 2

Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, dodać cebulę i zeszklić. Następnie dodać ryż i smażyć chwilę, ciągle mieszając. Wlać ½ szklanki bulionu, poczekać, aż ryż wchłonie płyn. Wlać kolejne ½ szklanki bulionu. Powtarzać, aż ryż będzie al dente.



Krok 3

Na patelnię dodać 2 łyżki masła i ser Jantar. Wymieszać i odstawić do ostygnięcia.



Krok 4

Gdy ryż będzie już chłodny, dodać 1 jajko i 2 łyżki bułki tartej. Wymieszać.



Krok 5

Na głęboki talerz wysypać trochę bułki tartej, a do drugiego wbić jajko i roztrzepać. W garnku lub głębokiej patelni rozgrzać olej.



Krok 6

Dłońmi formować kulki. Mozzarellę pokroić w kostkę. W środek każdej włożyć kawałek mozzarelli. Następnie obtoczyć w jajku i bułce tartej.



Krok 7

Smażyć ze wszystkich stron na złoto. Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.