Francuskie tosty na słodko z truskawkami to idealne słodkie śniadanie dla całej rodziny. W sam raz, aby osłodzić chłodniejszy letni poranek. Możesz podawać chałkę z ulubionymi owocami.
Danie: Śniadanie
Osób: 2
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze, Truskawki
Ze śmietanką
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy w plastry. Na patelnię wsypujemy 2 łyżki cukru zwykły i waniliowy oraz sok z 1 cytryny. Podgrzewamy składniki. Jak cukier zmieni kolor dodajemy truskawki. Smażymy ok 2 minuty. Wyłączamy gaz i dodajemy łyżkę masła oraz cynamon.
W misce mieszamy jajka ze śmietanką Łaciatą, dodajemy sól i 1 łyżkę cukru.
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła. Moczymy kawałki chałki w jajkach i smażymy z każdej strony przez około 1 minutę. Tak, aby chleb się zrumienił. Przed każdą partią chałki, czyli po 3 kawałkach, myjemy patelnię i rozgrzewamy masło powtarzając cykl.
Na podsmażoną chałkę kładziemy truskawki i podajemy. Możemy oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj komentarz