Chałka z truskawkami

Francuskie tosty na słodko z truskawkami to idealne słodkie śniadanie dla całej rodziny. W sam raz, aby osłodzić chłodniejszy letni poranek. Możesz podawać chałkę z ulubionymi owocami.

Danie: Śniadanie

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze, Truskawki

Ze śmietanką

Danie: Śniadanie

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze, Truskawki

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 6 kromek chałki (można zastąpić tostowym)
  • - 3 łyżki cukru
  • - ½ łyżeczki cukru waniliowego
  • - 1 cytryna
  • - 4 jajka
  • - 4 łyżki Śmietanki Łaciatej 30%
  • - 4 łyżki masła
  • - 200 g truskawek
  • - ¼ łyżeczki soli
  • - 1/3 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie

Krok 1

Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy w plastry. Na patelnię wsypujemy 2 łyżki cukru zwykły i waniliowy oraz sok z 1 cytryny. Podgrzewamy składniki. Jak cukier zmieni kolor dodajemy truskawki. Smażymy ok 2 minuty. Wyłączamy gaz i dodajemy łyżkę masła oraz cynamon.



Krok 2

W misce mieszamy jajka ze śmietanką Łaciatą, dodajemy sól i 1 łyżkę cukru.



Krok 3

Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła. Moczymy kawałki chałki w jajkach i smażymy z każdej strony przez około 1 minutę. Tak, aby chleb się zrumienił. Przed każdą partią chałki, czyli po 3 kawałkach, myjemy patelnię i rozgrzewamy masło powtarzając cykl.



Krok 4

Na podsmażoną chałkę kładziemy truskawki i podajemy. Możemy oprószyć cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.