Dressing miętowo pietruszkowy

Sos wyjątkowy. Zielony i aromatyczny wspaniale podkreśli smak białych ryb i mięs, ale polecany szczególnie do świeżych sałat z dodatkiem owoców. Robi się go na bazie z oliwy, z dodatkiem z cytryny i miodu z solą pieprzem oraz spora ilością świeżej pietruszki i mięty. Świetnie komponuje się do wszelkiego rodzaju sałat i świeżych warzyw.

Osób: 5

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 5

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - szklanka listków świeżej mięty odmiany pieprzowej
  • - ½ szklanki natki pietruszki
  • - sok z ½ cytryny
  • - ¼ szklanki oliwy
  • - 1-2 łyżki letniej wody
  • - łyżka miodu
  • - szczypta soli

Przygotowanie

Krok 1

Miód rozpuszczamy w cieplej wodzie, łączymy z sokiem wyciśniętym z cytryny i solą.



Krok 2

Listki pietruszki i mięty, bez szypułek miksujemy z oliwą na gładką, zieloną masę. Dodajemy miód z cytryną i solą. Ponownie miksujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.



Krok 3

Podajemy po schłodzeniu w lodówce.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.