Chatka z piernika

Autor:

Anna Mochocka

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Trudne

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Trudne


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto

  • 50 dag mąki pszennej
  • 150 g masła Łaciate
  • 125 g cukru
  • 125 g miodu
  • przyprawa do piernika
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki śmietany Łaciata

lukier

  • 2 białka
  • 400 g cukru pudru
  • oraz:
  • kolorowa posypka
  • srebrne perełki
  • cukrowe kwiatuszki

Przygotowanie

Ciasto

Masło, cukier, miód i przyprawę do piernika podgrzewamy tak aby cukier się całkowicie rozpuścił. Masę odstawiamy do wystudzenia. Gdy masa ostygnie dodajemy łyżeczkę sody rozpuszczoną w łyżce wody i pozostałe składniki. Masę dokładnie wyrabiamy i wstawiamy do lodówki na godzinę aby ciasto się schłodziło. Po tym czasie ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę i wałkujemy.



wycinanie elementów

Z ciasta wycinamy 2 ściany o wymiarach 10X16 cm, 2 boki o wymiarach 14X 17 cm i 2 dachy o wymiarach 17X 11 cm. Wszystkie elementy wałkujemy na grubość około 5 mm. Z pozostałego ciasta wałkujemy gruby blat o średnicy 7 mm który posłuży nam jako podstawa chatki. Choinki robimy wycinając gwiazdki w 6 wymiarach foremki. Wszystkie wycięte elementy kładziemy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 7 minut. W przedniej ściance wycinamy okna i drzwi ( ja to zrobiłam po upieczeniu elementu).



Lukier

Do białek dodajemy cukier puder i miksujemy aż lukier stanie się biały i szklący tak około 4 minut na średnich obrotach. Do podstawy przyklejamy za pomocą lukru 2 ściany przednią i tylną oraz 2 boki i ostawiamy na godzinę aby lukier zastygł. Po tym czasie przyklejamy dach.Obok domku lukrem sklejamy choinki i dekorujemy je srebrnymi perełkami. Chatkę z piernika lukrujemy używając do tego szprycy do kremu. Udekorowaną lukrem chatkę ozdabiamy perełkami, kolorową posypką i cukrowymi kwiatuszkami. Odstawiamy aby lukier dobrze zastygł.



Wskazówki

U mnie chatka stoi na komodzie około 2 miesięcy, ma wspaniały korzenny aromat.

Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.