Idealne połączenie dla fanów słodko-słonego smaku z nutą orzechów
Danie: Deser
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze, Orzechy
Ze śmietanką
Przygotowanie lodów rozpoczynamy od stworzenia karmelu. Do szerokiego garnka o grubym dnie wsypujemy cukier. Stawiamy na średnim gazie i gotujemy bez mieszania, do momentu, aż cukier zacznie się roztapiać na brzegach garnka. Doprowadzamy do rozpuszczenia, rzadko mieszając, aż do uzyskania bursztynowej barwy, po czym ściągamy z palnika, dodając mleko.
Garnek z mieszanką karmelu i mleka stawiamy ponownie na palnik o małej mocy i dorzucamy ¼ łyżeczki soli. Całość podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia się karmelu. Schłodzoną masę ze śmietanką Łaciatą ubijamy na jednolitą masę.
Ubijamy żółtka w miseczce, stopniowo dolewając do nich lekko ciepłe karmelowe mleko. Podgrzewamy w garnku, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Całość przecieramy przez sitko do śmietanki Łaciatej. Dodajemy rozdrobnione orzechy oraz pozostałą część soli (według uznania). Gotową masę przykrywamy folią i chłodzimy do temperatury lodówkowej.
Schłodzoną masę umieszczamy w maszynce do lodów i postępujemy zgodnie z jej instrukcją. Mrozimy lody w zamrażalniku.
Lody można również wykonać bez maszyny - schłodzone składniki zmiksować, przelać do pojemnika, włożyć do zamrażarki. Podczas chłodzenia, mniej więcej co 30 minut, przez pierwsze 3 godziny miksować, by nie wytworzyły się kryształki lodu i lody były bardziej puszyste. Zamrozić.
Dodaj komentarz