Pyszna jabłkowo-orzechowa tarta, która sprawdzi się idealnie na każdym przyjęciu.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Orzechy
Wegetariańskie
Mąkę przesiewamy i dodajemy cukier oraz sól. Masło kroimy w małą kostkę i również dodajemy. Całość siekamy nożem. Zagniatamy ciasto i zawijamy je folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na godzinę.
Piekarnik nastawiamy na 210 stopni C. Jabłka myjemy, kroimy w ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy cząstki w plasterki. Skrapiamy plasterki sokiem z cytryny i posypujemy cukrem oraz cynamonem.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na placek. Na środek układamy jabłka, zostawiamy około 2-3 cm wolnego brzegu. Smarujemy jabłka roztopionym masłem. Zawijamy brzegi ciasta, czyli lekko przykrywając jabłka. Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika na 35-40 minut. Po upieczeniu orzechy siekamy i posypujemy nimi wierzch tarty.
Dodaj komentarz