Rustykalna tarta z jabłkami i orzechami

Pyszna jabłkowo-orzechowa tarta, która sprawdzi się idealnie na każdym przyjęciu.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Orzechy

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Orzechy

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 140 g mąki
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • szczypta soli morskiej
  • 100 g zimnego masła

Nadzienie:

  • 3 jabłka
  • 3-4 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 2 garście orzechów włoskich

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę przesiewamy i dodajemy cukier oraz sól. Masło kroimy w małą kostkę i również dodajemy. Całość siekamy nożem. Zagniatamy ciasto i zawijamy je folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na godzinę.



Krok 2

Piekarnik nastawiamy na 210 stopni C. Jabłka myjemy, kroimy w ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy cząstki w plasterki. Skrapiamy plasterki sokiem z cytryny i posypujemy cukrem oraz cynamonem.



Krok 3

Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na placek. Na środek układamy jabłka, zostawiamy około 2-3 cm wolnego brzegu. Smarujemy jabłka roztopionym masłem. Zawijamy brzegi ciasta, czyli lekko przykrywając jabłka. Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika na 35-40 minut. Po upieczeniu orzechy siekamy i posypujemy nimi wierzch tarty.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.