Chleb pszenno-gryczany

Danie: Śniadanie

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie

Danie: Śniadanie

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 szkl. mąki pszennej + do posypania deski
  • 1 szkl. mąki gryczanej pełnoziarnistej
  • 2 dag drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 400 ml zsiadłego mleka Łaciate
  • 100 ml ciepłej wody
  • 3 łyżki rozpuszczonego masła Łaciate
  • 0,5 szkl. ziaren słonecznika
  • 2-3 łyżki maku

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę pszenną wymieszać z mąką gryczaną i solą.





Krok 2

Drożdże pokruszyć do miseczki, rozpuścić w cukrze, wlać ciepłą wodę, wsypać 1 łyżkę mąki, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na 10-15 minut.





Krok 3

Do mąki wlać lekko podgrzane zsiadłe mleko i wyrośnięty rozczyn, wyrabiać około 10 minut.





Krok 4

Po 5-7 minutach wyrabiania dodać mak, ziarna słonecznika i przestudzone masło. Wyrabiać do czasu gdy ciasto wchłonie tłuszcz i ładnie się połączy. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.





Krok 5

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przerobić na posypanej mąką desce, uformować i włożyć do formy keksowej o wymiarach 30/12 wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na 10 minut.





Krok 6

Następnie w kilku miejscach naciąć ostrym nożem, silikonowym pędzelkiem posmarować wodą lub mlekiem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180°C około 40 minut.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.