Idealne białkowo-tłuszczowe śniadanie. Tofu jest składnikiem, który w zależności od dodatków smakuje za każdym razem inaczej. Możemy łączyć je w dowolny sposób i uruchomić swoją wyobraźnię. Tofucznica może zastąpić tradycyjną jajecznicę, a dodatkowo wzbogaci naszą dietę.
Danie: Śniadanie
Osób: 1-2
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Wegetariańskie
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Pomidora kroimy w kostkę. Jeśli używamy pomidorków koktajlowych to kroimy je na pół. Pieczarki myjemy i kroimy w plastry, bądź ćwiartki.
Rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy cebulę. Cebulę lekko podsmażamy, aż się ze szkli (około 2 minut). Dodajemy pieczarki i lekko smażymy przez około 2 minut. Dodajemy pokrojonego pomidora. Smażymy kolejne 2-3 minuty, aż zmięknie.
Tofu kruszymy i wrzucamy na patelnię. Dodajemy przyprawy i wszystko mieszamy. Smażymy około 2-3 minut. Na koniec dodajemy kilka listków natki pietruszki.
Podajemy z ulubionym chlebem, bądź bez pieczywa (smakuje równie wyśmienicie).
Dodaj komentarz