Tofucznica z pomidorem i pieczarkami

Idealne białkowo-tłuszczowe śniadanie. Tofu jest składnikiem, który w zależności od dodatków smakuje za każdym razem inaczej. Możemy łączyć je w dowolny sposób i uruchomić swoją wyobraźnię. Tofucznica może zastąpić tradycyjną jajecznicę, a dodatkowo wzbogaci naszą dietę.

Danie: Śniadanie

Osób: 1-2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie: Śniadanie

Osób: 1-2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 1 opakowanie tofu naturalnego
  • - 1 duży pomidor albo 4-5 pomidorków koktajlowych
  • - 3 duże pieczarki bądź 4 mniejsze
  • - 1 czerwona cebula
  • - 1 łyżeczka curry
  • - ¼ łyżeczki soli
  • - ¼ łyżeczki pieprzu
  • - ok 1 łyżka oleju
  • - natka pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Pomidora kroimy w kostkę. Jeśli używamy pomidorków koktajlowych to kroimy je na pół. Pieczarki myjemy i kroimy w plastry, bądź ćwiartki.



Krok 2

Rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy cebulę. Cebulę lekko podsmażamy, aż się ze szkli (około 2 minut). Dodajemy pieczarki i lekko smażymy przez około 2 minut. Dodajemy pokrojonego pomidora. Smażymy kolejne 2-3 minuty, aż zmięknie.



Krok 3

Tofu kruszymy i wrzucamy na patelnię. Dodajemy przyprawy i wszystko mieszamy. Smażymy około 2-3 minut. Na koniec dodajemy kilka listków natki pietruszki.



Krok 4 

Podajemy z ulubionym chlebem, bądź bez pieczywa (smakuje równie wyśmienicie).



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.