Chleb pszenno-gryczany

Danie: Śniadanie

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Orzechy, Sezam

Wegetariańskie

Danie: Śniadanie

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Orzechy, Sezam

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1,5 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej + do posypania deski
  • 0,5 szkl. mąki gryczanej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2,5 dag drożdży
  • 3 łyżki rozpuszczonego masła Łaciate
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 250 ml mleka Łaciate
  • 150 ml wody
  • 3 łyżki posiekanych orzechów nerkowca
  • 0,5 szkl. ziaren słonecznika
  • Sezam czarny i biały do posypania
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka bułki tartej

Przygotowanie

Krok 1

Drożdże rozpuścić w cukrze, wymieszać z ciepłą wodą i 2 łyżkami mąki, przykryć ściereczką, odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.





Krok 2

Do drugiej miski wsypać wszystkie gatunki mąki, sól i wymieszać.





Krok 3

Następnie do mąki wlać rozczyn i ciepłe mleko, wyrabiać.





Krok 4

Po 5 minutach wyrabiania dodać rozpuszczone, przestudzone masło, posiekane orzechy i słonecznik. Wyrabiać do momentu gdy ciasto będzie odchodziło od miski, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.





Krok 5

Gdy ciasto podwoi swoją objętość przerobić na posypanej mąką desce i uformować bochenek. Włożyć do foremki keksowej, posmarowanej olejem i posypanej bułką tartą o wymiarach 30/12 cm.





Krok 6

Blaszkę z ciastem pozostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut. Następnie naciąć ostrym nożem wierzch bochenka, posmarować wodą lub mlekiem, posypać sezamem.





Krok 7

Ciasto włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec około 40 minut.





Wskazówki

Upieczony chlebek wyjąć z foremki i ostudzić na kratce.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.