Danie: Śniadanie
Osób: 1
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Orzechy, Sezam
Wegetariańskie
Drożdże rozpuścić w cukrze, wymieszać z ciepłą wodą i 2 łyżkami mąki, przykryć ściereczką, odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do drugiej miski wsypać wszystkie gatunki mąki, sól i wymieszać.
Następnie do mąki wlać rozczyn i ciepłe mleko, wyrabiać.
Po 5 minutach wyrabiania dodać rozpuszczone, przestudzone masło, posiekane orzechy i słonecznik. Wyrabiać do momentu gdy ciasto będzie odchodziło od miski, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość przerobić na posypanej mąką desce i uformować bochenek. Włożyć do foremki keksowej, posmarowanej olejem i posypanej bułką tartą o wymiarach 30/12 cm.
Blaszkę z ciastem pozostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut. Następnie naciąć ostrym nożem wierzch bochenka, posmarować wodą lub mlekiem, posypać sezamem.
Ciasto włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec około 40 minut.
Upieczony chlebek wyjąć z foremki i ostudzić na kratce.
Dodaj komentarz