Bezglutenowe gofry kokosowe

Danie: Śniadanie

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Śniadanie

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 400 ml napoju kokosowego
  • 170 g mąki ryżowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 4 łyżki cukru
  • 1 szczypta soli
  • 2 jajka
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 3 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego

Przygotowanie

Krok 1

Delikatnie podgrzej napój kokosowy w garuszku. Przelej go do miski i ostudź.



Krok 2

Mąkę ryżową połącz z proszkiem do pieczenia. Do miski z napojem dodaj 2 żółtka i mąkę z proszkiem. Wymieszaj. Dodaj wanilię, wiórki kokosowe i olej kokosowy. Miksuj, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstaw na ok. 30 min.



Krok 3

Do drugiej miski wbij 2 białka, wsyp cukier, szczyptę soli i ubij wszystko na sztywno. Dodaj ubitą masę do pierwszej miski i zmiksuj szybko.



Krok 4

Nagrzej gofrownicę. Z uzyskanego ciasta piecz każdego gofra po około 3 minuty. Gofry podawaj z ulubionymi owocami. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.