Chleb razowy z ziarnami

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Sezam

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Sezam

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 2 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 3 dag świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 400 ml ciepłego mleka Łaciate
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 garść łuskanego słonecznika

Dodatki:

  • Sezam czarny
  • Słonecznik łuskany

Przygotowanie

Krok 1

Drożdże pokruszyć, wymieszać z cukrem i kilkoma łyżkami ciepłego mleka, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 10 minut. W drugiej misce wymieszać obie mąki i ziarna słonecznika.





Krok 2

Do miski z mąką dodać spieniony rozczyn drożdżowy i resztę ciepłego mleka.





Krok 3

Wyrabiać około 10 minut ręcznie lub robotem kuchennym z mieszadłami do ciasta drożdżowego.





Krok 4

Następnie dodać oliwę i sól, wyrabiać przez kolejne 5 minut. Miskę z ciastem przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.





Krok 5

Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, uformować bochenek i włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia foremki keksowej. Przykryć i odłożyć do wyrośnięcia. Następnie ostrym nożem naciąć w kilku miejscach, posmarować wodą za pomocą pędzelka, posypać czarnym sezamem i słonecznikiem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 40 minut. Upieczony chlebek wyjąć z foremki, ostudzić.





Wskazówki

Do ciasta można dodać różnego rodzaju ziarna.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.