Osób: 1
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Sezam
Wegetariańskie
Drożdże pokruszyć, wymieszać z cukrem i kilkoma łyżkami ciepłego mleka, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 10 minut. W drugiej misce wymieszać obie mąki i ziarna słonecznika.
Do miski z mąką dodać spieniony rozczyn drożdżowy i resztę ciepłego mleka.
Wyrabiać około 10 minut ręcznie lub robotem kuchennym z mieszadłami do ciasta drożdżowego.
Następnie dodać oliwę i sól, wyrabiać przez kolejne 5 minut. Miskę z ciastem przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, uformować bochenek i włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia foremki keksowej. Przykryć i odłożyć do wyrośnięcia. Następnie ostrym nożem naciąć w kilku miejscach, posmarować wodą za pomocą pędzelka, posypać czarnym sezamem i słonecznikiem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 40 minut. Upieczony chlebek wyjąć z foremki, ostudzić.
Do ciasta można dodać różnego rodzaju ziarna.
Dodaj komentarz