Chleb żytni z ziarnami na zakwasie

Autor:

Ania321

Danie: Śniadanie

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten

Danie: Śniadanie

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg mąki żytniej
  • 2 łyżki zakwasu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka miodu rzepakowego
  • Słonecznik łuskany
  • Złote siemię lniane
  • Czarnuszka

Przygotowanie

Krok 1

Do miski wsypać 70 dag mąki, dodać zakwas. Wyrabiać ciasto stopniowo dolewając wody. Przykryć ściereczką i odstawić na noc w ciepłe miejsce.



Krok 2

Na drugi dzień dodać resztę mąki, sól, miód, wlać jeszcze około 300 ml wody i wyrobić ciasto. Dodać dużą ilość ziaren, wymieszać.



Krok 3

Przełożyć ciasto do foremek (około ⅔ wysokości) wysypanych mąką lub wyłożonych papierem do pieczenia. Zostawić na około 5-6 godzin.



Krok 4

Wstawić foremki do nagrzanego piekarnika i piec przez 10 minut w temperaturze 230°C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze przez 40-45 minut.



Krok 5

Od razu po upieczeniu wyjąć z foremek i położyć na ściereczce lub drewnianej desce.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.