Chleb z żurawiną i ziarnami

Danie: Śniadanie

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Orzechy

Wegetariańskie

Danie: Śniadanie

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Orzechy

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 40 dag mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 4 dag świeżych drożdży
  • 400 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki suszonej żurawiny
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 3 łyżki posiekanych orzechów
  • 4-5 łyżek nasion słonecznika
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki mleka Łaciate

Przygotowanie

Krok 1

Drożdże wymieszać z cukrem i 100 ml wody, przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut.





Krok 2

Do miski wsypać mąkę, dodać orzechy, żurawinę, siemię lniane, słonecznik, 3 łyżki płatków owsianych i sól, wymieszać.





Krok 3

Następnie wlać resztę wody, oliwę i rozczyn.





Krok 4

Ciasto wyrabiać ręcznie lub mikserem około 8-10 minut.





Krok 5

Przełożyć do posmarowanej tłuszczem foremki o wymiarach 30/12 cm, posmarować mlekiem, posypać płatkami owsianymi. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na pół godziny. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec około 50-60 minut. Upieczony chlebek wyjąć z foremki i ostudzić na kratce.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.