Deser, który będzie też świetnym drugim śniadaniem podczas podróży.
Danie: Deser
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem.
Żelatynę zalewamy zimnym mlekiem, odstawiamy na kilka minut, aż napęcznieje. Następnie podgrzewamy żelatynę w gorącej kąpieli wodnej lub w mikrofali, aż się rozpuści. Dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Rozpuszczoną żelatynę mieszamy dokładnie z ubitą śmietanką.
Truskawki myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. Kilka sztuk odkładamy do dekoracji, resztę miksujemy na gładki mus, który mieszamy z ubitą śmietanką.
Gotowy deser przekładamy do miseczek, dekorujemy truskawkami i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Smacznego!
Pamiętaj o dobrym schodzeniu śmietanki prze ubiciem.
Dodaj komentarz