Mus truskawkowy

Deser, który będzie też świetnym drugim śniadaniem podczas podróży.

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 ml śmietanki UHT Łaciata 30% (schłodzonej)
  • 15 g żelatyny
  • 75 ml mleka Łaciate
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 300 g truskawek

Przygotowanie

Krok 1

Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem.



Krok 2

Żelatynę zalewamy zimnym mlekiem, odstawiamy na kilka minut, aż napęcznieje. Następnie podgrzewamy żelatynę w gorącej kąpieli wodnej lub w mikrofali, aż się rozpuści. Dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Rozpuszczoną żelatynę mieszamy dokładnie z ubitą śmietanką.



Krok 3

Truskawki myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. Kilka sztuk odkładamy do dekoracji, resztę miksujemy na gładki mus, który mieszamy z ubitą śmietanką.



Krok 4

Gotowy deser przekładamy do miseczek, dekorujemy truskawkami i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Smacznego!



Wskazówki

Pamiętaj o dobrym schodzeniu śmietanki prze ubiciem.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.