Jajko na miękko to pomysł na szybkie śniadanie. Z dodatkiem świeżego ciepłego pieczywa i świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy smakuje wyśmienicie.
Danie: Śniadanie
Osób: 5
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Jajko kurze
Nalewamy 2 litry wody do garnka. Doprowadzamy do wrzenia.
Na łyżce stołowej wkładamy powoli pojedynczo jajka. W zależności od wielkości jajek trzymamy je w wodzie od 3,5 minuty dla małych, 4 minuty średnie i 5-5,5 minuty duże. Wyjmujemy je delikatnie po określonym czasie i lekko schładzamy.
Podajemy w specjalnych kieliszkach do jajek. Górę jajka trzeba odkroić ostrym nożem. Teraz wystarczy wziąć łyżeczkę i jeść. Podajemy z pieczywem (najlepiej, aby było podgrzane w opiekaczu).
Dodaj komentarz