Jajko na miękko

Jajko na miękko to pomysł na szybkie śniadanie. Z dodatkiem świeżego ciepłego pieczywa i świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy smakuje wyśmienicie.

Danie: Śniadanie

Osób: 5

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze

Danie: Śniadanie

Osób: 5

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 5 jajek w temperaturze pokojowej
  • - ¼ łyżeczki soli
  • - ulubione pieczywo

Przygotowanie

Krok 1

Nalewamy 2 litry wody do garnka. Doprowadzamy do wrzenia.



Krok 2

Na łyżce stołowej wkładamy powoli pojedynczo jajka. W zależności od wielkości jajek trzymamy je w wodzie od 3,5 minuty dla małych, 4 minuty średnie i 5-5,5 minuty duże. Wyjmujemy je delikatnie po określonym czasie i lekko schładzamy.



Krok 3

Podajemy w specjalnych kieliszkach do jajek. Górę jajka trzeba odkroić ostrym nożem. Teraz wystarczy wziąć łyżeczkę i jeść. Podajemy z pieczywem (najlepiej, aby było podgrzane w opiekaczu).



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.