Jajko na miękko

5.00
Oceń przepis:
Czas

Do 15 min

Poziom trudności

Łatwe

Porcje

5

Alergeny pokarmowe:

Jajko kurze

Składniki

Składniki:

- 5 jajek w temperaturze pokojowej

- ¼ łyżeczki soli

- ulubione pieczywo

Przygotowanie

Krok 1
  • Nalewamy 2 litry wody do garnka. Doprowadzamy do wrzenia.
Krok 2
  • Na łyżce stołowej wkładamy powoli pojedynczo jajka. W zależności od wielkości jajek trzymamy je w wodzie od 3,5 minuty dla małych, 4 minuty średnie i 5-5,5 minuty duże. Wyjmujemy je delikatnie po określonym czasie i lekko schładzamy.
Krok 3
  • Podajemy w specjalnych kieliszkach do jajek. Górę jajka trzeba odkroić ostrym nożem. Teraz wystarczy wziąć łyżeczkę i jeść. Podajemy z pieczywem (najlepiej, aby było podgrzane w opiekaczu).

Komentarze

Opublikowane komentarze: 0